Σε 6 μήνες έρχονται: εφαρμογή υιοθεσίας αδέσποτων, λειτουργικό ίντερνετ WiFi και μια σύγχρονη ιστοσελίδα με πολλαπλές υπηρεσίες

Σε 6 μήνες έρχονται: εφαρμογή υιοθεσίας αδέσποτων, λειτουργικό ίντερνετ WiFi και μια σύγχρονη ιστοσελίδα με πολλαπλές υπηρεσίες

895 895 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Πρώτη συνέντευξη του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής & Καινοτομίας Καλλίστρατου Γρηγοριάδη στον ΑΚΟΥ 99.6

Ένα σύντομο περίγραμμα των αρμοδιοτήτων αλλά και των στόχων της νέας αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, έθεσε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ στον ΑΚΟΥ 99,6 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ανανέωση της ιστοσελίδας του δήμου, ειδική εφαρμογή για υιοθεσία αδέσποτων, λειτουργικό wifi, αντικατάσταση των ενημερωτικών ηλεκτρονικών πινακίδων στις εισόδους της πόλης είναι κάποιοι από τους πρώτους στόχους, που σε διάστημα 6 μηνών πρέπει να «τρέξουν» σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη. Φυσικά υπογράμμισε την ανάγκη κατάθεσης μελετών για να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να συνδράμουν δημιουργικά με κατάθεση προτάσεων.

Ένας νέος άνθρωπος σε μια νεοσύστατη αντιδημαρχία. Πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας της και γιατί εκτιμάτε ο δήμαρχος επέλεξε εσάς;

Πρόκειται όντως για μια νέα αντιδημαρχία, το κομμάτι όμως της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπήρχε στην αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και αποσπάστηκε προσθέτοντας την καινοτομία και την ψηφιακή πολιτική  για να δημιουργηθεί το νέο αυτό «χαρτοφυλάκειο». Ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, είχε θέσει προεκλογικά ως βασικό στόχο την προώθηση της ψηφιακής πολιτικής, η πανδημία επιτάχυνε τις καταστάσεις και έκανε ακόμη μεγαλύτερη της ανάγκη να τρέξουν όλα αυτά τα προγράμματα. Από τον Σεπτέμβριο 2019, ο δήμαρχος με είχε ορίσει ως εκπρόσωπο του δήμου Βέροιας στο Δίκτυο Έξυπνων Πόλεων, που μαζί με τα  Τρίκαλα είμαστε  ιδρυτές και πρωτοπόροι αυτής της δράσης. Επομένως συνεχίζουμε πλέον πιο εντατικά τον σχεδιασμό που είχαμε θέσει ούτως ή άλλως.

Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που προχωρείτε να υλοποιήσετε και με τι χρονοδιάγραμμα;

Με τους συνεργάτες μου στην Διεύθυνση Πληροφορικής και Προγραμματισμού, έχουμε ήδη θέσει τους πρώτους στόχους για τους επόμενους 6 μήνες. Χωρίσαμε τους στόχους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που αφορούν το εξωτερικό περιβάλλον του δήμου και το εσωτερικό. Στην πρώτη κατηγορία εντάξαμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας του δήμου, αφού θα πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη, λειτουργική και εύχρηστη για τους δημότες. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ενημέρωση, ώστε να μπορεί ο δημότης να ενημερώνεται για ότι αφορά την καθημερινότητα του δήμου. Επίσης θέλουμε να εντάξουμε το κομμάτι των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπου θα μπορεί ο δημότης να πληρώσει πρόστιμα τροχαίας και δημοτικής αστυνομίας, κάρτα στάθμευσης κ.λ.π.  Επίσης μέσα στην ιστοσελίδα θα υπάρχει το πρόγραμμα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών, που θα μπορούμε να δεχτούμε προτάσεις και παρατηρήσεις του κάθε δημότη για ζητήματα της πόλης.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά το εσωτερικό περιβάλλον του δήμου και σε αυτό εντάσσουμε την προσπάθεια αξιοποίησης του υφιστάμενου υλικού και εφαρμογών, αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού. 

Έχουν διατεθεί αρκετά χρήματα στο παρελθόν για το δωρεάν ασύρματο δίκτυο ίντερνετ(Veria wifi) το οποίο όμως δεν είναι λειτουργικό. Προτίθεστε να κάνετε κάτι;

Θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του Veria wifi, προκειμένου να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Παράλληλα υπάρχει και ένα ακόμη ευρωπαϊκό πρόγραμμα το WiFi for you, στο οποίο είναι δικαιούχος ο δήμος Βέροιας και θα δοθεί πρόσβαση στο ίντερνετ σε περιοχές περιμετρικά της πόλης, όπου δεν υπάρχει καθόλου υπηρεσία ίντερνετ αυτή την στιγμή.

Η νέα αντιδημαρχία θα μπορούσε να συνδράμει στην επίλυση ή ανακούφιση κάποιου από τα μείζονα προβλήματα της Βέροιας;

Γνωρίζουμε όλοι το δυσεπίλυτο πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά παράλληλα και την νομοθεσία που δεν αφήνει στους δήμους πολλά περιθώρια δράσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό δημιουργώντας μια ιστοσελίδα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, που θα είναι και στην αγγλική γλώσσα, θα υπάρχουν φόρμες για εκδήλωση ενδιαφέροντος υιοθεσίας, αλλά και για εθελοντές που επιθυμούν να βοηθήσουν. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα «τρέξει» σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Ηλία Τσιφλίδη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεντρώσουμε στο κυνοκομείο όλο το απαιτούμενο υλικό(φωτογραφίες και στοιχεία για το κάθε σκυλί), προκειμένου στο εξάμηνο να λειτουργεί η εφαρμογή. Πρόκειται για μια λύση που είναι νόμιμη, ηθική και προς όφελος και των ζώων και των ανθρώπων, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες που μας δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων. 


Τι ενέργειες και πρωτοβουλίες θα πάρετε για την χρηματοδότηση αυτών των δράσεων;

Αναμένουμε την πρόσκληση για την ένταξη δράσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Συγκεκριμένα μια σειρά από εφαρμογές όπως η διαχείριση αιτημάτων των πολιτών, έξυπνο παρκάρισμα(θα μπορεί κάποιος από το κινητό του να δει αν π.χ. στην Μητροπόλεως  υπάρχει διαθέσιμη θέση στάθμευσης), έξυπνος φωτισμός, αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρονικών πινακίδων στις εισόδους τις πόλεις με νέες που θα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλη γκάμα πληροφοριών. Υπήρχε ήδη μια προεργασία, αλλά πλέον εντατικά θα ετοιμάσουμε επιπλέον μελέτες για να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Θα είστε ανοιχτός να υιοθετήσετε ιδέες και προτάσεις άλλων παρατάξεων;

Ήδη το έχω ζητήσει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά μετά την ανάληψη της αντιδημαρχίας θα αναλάβω πρωτοβουλία να καλέσω τους επικεφαλής να ακούσω τις προτάσεις τους και ελπίζω να συνδράμουν θετικά.  

*www.laosnews.gr