Απολογισμός Γρηγοριάδη για τα τρία χρόνια στην Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Το ψηφιακό άλμα της Βέροιας θα συνεχιστεί και το 2024

Απολογισμός Γρηγοριάδη για τα τρία χρόνια στην Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Το ψηφιακό άλμα της Βέροιας θα συνεχιστεί και το 2024

2500 1693 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Οι νέες ψηφιοποιημένες εφαρμογές και υπηρεσίες, τα οφέλη για τους πολίτες, η νέα χρηματοδότηση και το κερδισμένο στοίχημα του Δήμου Βέροιας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Από τον Καλλίστρατο Γρηγοριάδη*

Σκέφτομαι συχνά, αν όσα κάνουμε στην αυτοδιοίκηση είναι αρκετά. Τέσσερα χρόνια, στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας και τρία, στην Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας, οι πιο αξιόπιστες απαντήσεις σε αυτή την ανησυχία, δίνονται από τρεις συμμάχους: τα μετρήσιμα αποτελέσματα, τους ανεξάρτητους παρατηρητές και τη σχέση με τον ίδιο τον τόπο μας –  τη συζήτηση με τους συμπολίτες, το περπάτημα στις γειτονιές και στους δρόμους μας, την περιήγηση στη φύση, στους αγρούς, στα σχολεία, τη συνεργασία με άλλους φορείς και τις επιχειρήσεις μας.

Από την ανάληψη της νεοσύστατης Αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας το 2020 και κατά τη διάρκεια όλης της θητείας μου, μέχρι σήμερα, αυτό το τρίπτυχο έχει καθορίσει την αποστολή που δεσμευτήκαμε να φέρουμε εις πέρας και έχει τροφοδοτήσει με πολύτιμη γνώση και δεδομένα τη φαρέτρα της διοίκησης και τις αποφάσεις μας για τη μετάβαση του τόπου στην ψηφιακή εποχή.

Το πρόσημο συνολικά, είναι θετικό. Το επιβεβαιώνουν τα νούμερα, η διάκριση του δήμου και οι ίδιοι οι πολίτες.  Ο Δήμος Βέροιας έχει αναγνωριστεί για το επίπεδο ψηφιοποίησης του σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, κατέχει την ένατη θέση ανάμεσα στους δέκα πρώτους δήμους της Ελλάδας, που παρέχουν υψηλού επιπέδου ψηφιοποιημένες υπηρεσίες.

Μέσα σε τρία χρόνια, όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δήμου συγκεντρώθηκαν στην πλατφόρμα eservices.veria.gr και εξυπηρετήθηκαν περισσότερες από 50.000 ψηφιακές συναλλαγές μέσω των εφαρμογών:

– Ηλεκτρονικά Ραντεβού

– Έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών

– Αιτήματα δημοτών μέσω της εφαρμογής «Δημότης Βέροιας» με ταυτόχρονη παρακολούθηση επίλυσής τους

– Ηλεκτρονικές πληρωμές

– Αιτήσεις προς το Πρωτόκολλο

– Ηλεκτρονικά Αιτήματα Διευθυντών Σχολείων προς τις υπηρεσίες του Δήμου

– «myKEPlive» για συναλλαγές με το ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης

Αναπτύξαμε ακόμα εφαρμογές, που όχι, μόνο, μείωσαν τη γραφειοκρατία, αλλά ενδυνάμωσαν τη διαφάνεια και αναβάθμισαν τη σχέση πολίτη – δήμου:

– Εφαρμογή «Δημότης Βέροιας» σε κινητά τηλέφωνα ή tablets

– Εφαρμογή “Veria Bikes” – Δωρεάν Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων

– Ηλεκτρονική διαχείριση και διακίνηση εγγράφων μέσω του συστήματος «ΙΡΙΔΑ»

– Πρόγραμμα εθελοντισμού, αναδοχής και υιοθεσίας «Περίτας» για τα αδέσποτα ζώα του δημοτικού καταφυγίου μέσω της ιστοσελίδας peritas.veria.gr

– Απευθείας μετάδοση των δημοτικών συνεδριάσεων μέσω του επίσημου καναλιού του Δήμου Βέροιας στο YouTube

– Διαδικτυακά σεμινάρια για επαγγελματίες και ανέργους

– Δωρεάν WiFi στο Δημαρχείο/ΚΕΠ Βέροιας, στα Εβραϊκά Μνήματα, στο Βήμα Αποστόλου Παύλου και στις Πλατείες Τσερμένι και Καπετανίδη

Τα επόμενα χρόνια, η χρηματοδότηση της Βέροιας για νέες ψηφιακές εφαρμογές από το πρόγραμμα «Έξυπνες πόλεις»  θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί συνολικά, η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του τόπου μας. Η πρόταση ύψους 1.859.834,85 €, που υποβάλλαμε ως δήμος Βέροιας στο ΕΣΠΑ πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στην πενταετία 2023-2028 και εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

– Βιώσιμη Μετακίνηση

– Εξοικονόμηση Ενέργειας

– Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχειρήσεων

– Βελτίωση Ποιότητας Ζωής

– Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας

Ως Αντιδήμαρχος είχα την ευκαιρία να προβάλω το παράδειγμα της Βέροιας και όλα αυτά τα επιτεύγματα, εκπροσωπώντας τον τόπο μας, είτε ως ομιλητής, είτε ως εισηγητής, σε 15 συνέδρια και 3 εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαδικτυακά και δια ζώσης.

Δεν υπάρχει εφησυχασμός. Υπάρχει μία κληρονομιά για την επόμενη διοίκηση – όποια και αν είναι αυτή, ό,τι αποτέλεσμα κι αν δώσει η φετινή κάλπη. Και αυτό οφείλεται αφενός στη σημασία που έδωσε στην ψηφιοποίηση, ο ίδιος ο Δήμαρχος, Κώστας Βοργιαζίδης, αφετέρου στα στρατηγικά βήματα που κάναμε, προς αυτή την κατεύθυνση. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Βέροια είναι γεγονός. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συντελείται και εξελίσσεται. Ο δήμος μας αναγνωρίζεται ως πρωταθλητής σε αυτό τον τομέα. Το ψηφιακό μας άλμα θα συνεχίσει και μετά το 2024.

* Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα, τελεί Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας του Δήμου Βέροιας για την περίοδο 2020-2023 και είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Δράση με Γνώση» του Δημάρχου Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη.