Συνέντευξη στο thesstoday.gr

Συνέντευξη στο thesstoday.gr

1630 1120 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Καλλίστρατος Γρηγοριάδης. Είναι νέος, με γνώσεις, με όρεξη και μεράκι για δουλειά, αγαπά τον τόπο του και θέλει να προσφέρει. Ο δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, του εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας του Δήμου Βέροιας, για να οδηγήσει την μακεδονική πόλη στη νέα ψηφιακή εποχή και να βελτιώσει το επίπεδο της παροχής των ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης μιλά στο Thesstoday.gr για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας του Covid-19, για τις προκλήσεις και για το σχεδιασμό να μετατραπεί η Βέροια σε ψηφιακή πόλη.

Η ανάληψη των καθηκόντων σας ως αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας του Δήμου Βέροιας συνέπεσε με την πανδημία του Covid-19, που ανέδειξε τη σημασία της τεχνολογίας στη ζωή μας. Με ποιο τρόπο αξιοποιήσατε αυτή την περίοδο τα ψηφιακά εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες με στόχο την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Βέροιας στοχεύει στην αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο του δικτύου των «έξυπνων πόλεων», έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη σε μία εποχή που το ζήτημα της ασφάλειας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού. Στόχος της διοίκησης του Δήμου είναι να βελτιώνει συνεχώς τις παροχές προς τους δημότες μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες. Το διάστημα της υγειονομικής κρίσης καταφέραμε μέσα από πλατφόρμες να διατηρήσουμε την ασφάλεια τόσο του προσωπικού του δήμου όσο και των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου χωρίς κανένα εμπόδιο. Κύριο μέλημα μας είναι η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου και η ανάπτυξη ενός σύγχρονου μοντέλου, αξιοποιώντας την τεχνολογία και παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο Καλλίστρατος Γρηγοριάδης με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιο για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργο Γεωργαντά

Πείτε μας μέσα από ποιες υπηρεσίες και πώς μπορούν οι δημότες της Βέροιας να εξυπηρετηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο;

Στόχος της διοίκησης του Δήμου Βέροιας είναι να κάνει πιο εύκολη και αποτελεσματικότερη την εξυπηρέτηση των δημοτών με τις υπηρεσίες του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε τις παρακάτω ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

  • Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Ραντεβού: Οι δημότες κλείνουν τα ραντεβού τους με τις υπηρεσίες του Δήμου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη διεύθυνση veria.irantevou.gr .
  • Έκδοση Ψηφιακών Πιστοποιητικών & Βεβαιώσεων: Μέσω της πλατφόρμας veria.digitalcert.gr οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν κάποιο πιστοποιητικό ή βεβαίωση, να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και εν τέλει να εξυπηρετηθούν, παραλαμβάνοντας ηλεκτρονικά στο προσωπικό τους αποθετήριο τα έγγραφα που εκδίδονται από τις υπηρεσίες, χωρίς να χρειαστεί να προσέλθουν στα γραφεία των Υπηρεσιών.
  • Εφαρμογή app «Δήμος Βέροιας»: Δίνεται η δυνατότητα γρήγορης, εύκολης και ψηφιακής ενημέρωσης για τα νέα και τις ανακοινώσεις του δήμου βρίσκοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες μέσω της εφαρμογής «Δήμος Βέροιας». H εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, tablets κλπ) με λογισμικό ANDROID και iOS. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στις εξής διευθύνσεις: iOS: https://apple.co/3oGKNTP & Android: http://bit.ly/2Le0dkL
  • Αιτήματα δημοτών & σχολείων: Οι δημότες και οι διευθυντές των σχολείων του Δήμου Βέροιας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα τους, μέσω εφαρμογής, για θέματα καθημερινότητας που πρέπει να επιλυθούν από τις υπηρεσίες του δήμου.
  • Ηλεκτρονικό ΚΕΠ “myKEPlive”: Ο Δήμος Βέροιας εντάχθηκε στο πρόγραμμα “mykep live” του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι δημότες μπορούν να συναλλάσσονται με τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης.

Υπάρχουν δομές για δωρεάν Wi-Fi στη Βέροια;

Η παρούσα δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία WiFi4EU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιώντας το πρόγραμμα μέσω του οποίου ο Δήμος Βέροιας βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους εκατοντάδες δήμους της Ευρώπης που ακολουθούν τη στρατηγική ψηφιοποίησης της Ε.Ε., δημιουργώντας Wi-Fi hotspot σε δημόσιους χώρους.

Η δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi είναι διαθέσιμη σε 5 σημεία του ευρύτερου κέντρου της πόλης και συγκεκριμένα: Δημαρχείο – ΚΕΠ Βέροιας, Εβραϊκά Μνήματα, Βήμα Αποστόλου Παύλου, Πλατεία «Τσερμένι», Πλατεία Καπετανίδη.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι το επόμενο διάστημα αναμένουμε την υλοποίηση ασύρματου δικτύου για δωρεάν WiFi σε επιπλέον 11 σημεία του Δήμου Βέροιας, στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πείτε μας για την ηλεκτρονική σελίδα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων που δημιουργήσατε. Πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς;

Ο Δήμος Βέροιας για να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το συγκεκριμένο ζήτημα καθημερινότητας για πολλούς δήμους της Ελλάδας και να ελέγξει τον πληθυσμό των αδέσποτων ζώων, προχώρησε σε μια σημαντική πρωτοβουλία, μέσω της δημιουργίας μιας πρωτότυπης ιστοσελίδας αποκλειστικά για την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων από το Δημοτικό Καταφύγιο.

Η ιστοσελίδα peritas.veria.gr δημιουργήθηκε με στόχο να μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος αδέσποτου ζώου, να υιοθετήσει μόνιμα ένα σκύλο, να γίνει εθελοντής, να φροντίζει και προσφέρει σε ένα συγκεκριμένο ζώο ή και ακόμα και να γίνει χορηγός, να διαθέτει δηλαδή τροφή και φάρμακα για την άμεση φροντίδα των αδέσποτων ζώων της πόλης.

Αξίζει να σημειώσω ότι το όνομα της ιστοσελίδας «Περίτας» (peritas.veria.gr) είναι εμπνευσμένο από το αγαπημένο και πιστό σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας.

Μετά την οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία του Covid-19 και πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες είτε με λουκέτα, είτε με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός στο πλαίσιο της ψηφιακής πολιτικής για να βοηθήσετε τις επιχειρήσεις του δήμου;

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τους σκοπέλους που έχουν να περάσουν οι επαγγελματίες του τόπου εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που πλήττει αρκετούς κλάδους όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας και τον Εμπορικό Σύλλογο αναμένεται να υλοποιήσει το 2022 τον «Οδηγό Τοπικών Επιχειρήσεων», σε μία προσπάθεια στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο «Οδηγός Τοπικών Επιχειρήσεων» θα είναι διαθέσιμος μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Βέροιας www.veria.gr και θα υπάρχει δυνατότητα δωρεάν προβολής των επαγγελματιών της περιοχή μας.

Ποιός είναι ο σχεδιασμός σας για την μετατροπή της Βέροιας σε μια «έξυπνη πόλη»;

Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η δημοτική αρχή για τη μετατροπή της Βέροιας σε μια «έξυπνη πόλη»:

  • Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει έργα που υλοποιούνται με πόρους από τον προϋπολογισμό του δήμου και περικλείει όλες τις εφαρμογές και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ανέφερα και αφορούν στην καθημερινή εξυπηρέτηση δημοτών, επιχειρήσεων, σχολικών επιτροπών και διευθυντών σχολικών μονάδων.
  • Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από προγράμματα που έχουν «τρέξει» και αναμένουμε την έγκριση τους. Έχει υποβληθεί πρόταση ύψους 1.300.000€ για τις δράσεις της «Έξυπνης Πόλης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Υπηρεσιών του Δήμου» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ08 του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και πρόταση χρηματοδότησης ύψους 309.949,16€ για την προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αυτόματης ελεύθερης χρήσης 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων με στόχο την  ενίσχυση των «πράσινων» τρόπων μετακίνησης.
  • Ο τρίτος άξονας δράσεων αφορά στην έντονη προετοιμασία με τα αρμόδια τμήματα του Δήμου Βέροιας ώστε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνονται από το πρόγραμμα ύψους 320 εκατ. ευρώ για τις «Έξυπνες Πόλεις» που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προβλέπει κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή ανάπτυξη των δήμων.