Στους «Πρωταθλητές» παροχής ψηφιακών υπηρεσιών ο Δήμος Βέροιας

Στους «Πρωταθλητές» παροχής ψηφιακών υπηρεσιών ο Δήμος Βέροιας

900 600 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Στην 9η θέση, μεταξύ δήμων όλης της χώρας που παρέχουν υψηλού επιπέδου ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, κατατάσσεται ο Δήμος Βέροιας.

Έρευνα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών για την «Ψηφιακή Διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μελέτη των δικτυακών τόπων των Δήμων της Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) και την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννη Χαραλαμπίδη, εντάσσει τον Δήμο Βέροιας στην κατηγορία των Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων (91 δήμοι με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων και πρωτεύουσες νομών), όπου ο μέσος όρος παρεχόμενων υπηρεσιών είναι 41,8 ανά δήμο. Συγκεκριμένα, το 77% επί των συνολικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος Βέροιας (οι 31 από τις 40) ανήκουν στις υψηλού επιπέδου, όπως αυτές ομαδοποιήθηκαν στον βαθμό 4-5.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουνίου 2022, αφορά στο σύνολο των ιστοτόπων των 332 δήμων της χώρας, οι οποίοι σήμερα παρέχουν, με βάση τις αρμοδιότητές τους, ψηφιακά μέσα προς τον πολίτη για συνολικά 552 καταγεγραμμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την έρευνα:

Στην κατηγορία των Μητροπολιτικών Δήμων (47 δήμοι των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά) ο μέσος όρος προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 59,3 ανά δήμο.

Στην κατηγορία των Μεγάλων Ηπειρωτικών Δήμων (91 δήμοι με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων και πρωτεύουσες νομών) ο μέσος όρος παρεχόμενων υπηρεσιών είναι 41,8 ανά δήμο.

Για την κατηγορία των Μεσαίων Ηπειρωτικών Δήμων (96 δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 29,2 ανά δήμο.

Στην κατηγορία Μικρών Ηπειρωτικών Δήμων (36 δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 14,3 ανά δήμο.

Στην κατηγορία των Μεγάλων Νησιωτικών Δήμων (27 νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών είναι 17,6 ανά δήμο.

Στην κατηγορία των Μικρών Νησιωτικών Δήμων (35 οι νησιωτικοί δήμοι, με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) ο μέσος όρος των προσφερόμενων υπηρεσιών 13,6 ανά δήμο.

Οι 25 δήμοι της χώρας, που προσφέρουν στους πολίτες τους τις περισσότερες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες είναι:

Psifiaki Diakyvernisi OTA FINAL24
Psifiaki Diakyvernisi OTA FINAL25

Μεταξύ των δημοφιλέστερων ψηφιακών υπηρεσιών των δήμων που καταγράφονται στην έρευνα, ο Δήμος Βέροιας παρέχει:

• Ανάρτηση Δραστηριοτήτων στον Διαδικτυακό Τόπο του Δήμου

• Αιτήματα παράπονα και προτάσεις πολιτών

• Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης

• Πιστοποιητικό Γέννησης

• Πληροφόρηση για συμμετοχή σε διαγωνισμό

• Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας

• Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών

• Ζωντανή αναμετάδοση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου

• Δημόσια διαβούλευση

«Τα στοιχεία που αναλύθηκαν σύμφωνα με τις κατηγορίες Κλεισθένη, αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο προσφοράς των καναλιών επικοινωνίας του Δήμου Βέροιας με τους πολίτες. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του δήμου μας και συνεχίζουμε να προχωράμε στον δρόμο των Έξυπνων Πόλεων» σημειώνει ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά στη Βέροια με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσα στα δυο χρόνια ηλεκτρονικής λειτουργίας των υπηρεσιών μας έχουν γίνει παραπάνω από 35.000 ψηφιακές συναλλαγές» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.