Πράττω, άρα υπάρχω!

Πράττω, άρα υπάρχω!

960 956 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Σκεφτήκατε ποτέ εάν οι πράξεις προηγούνταν των λόγων και των μεγάλων υποσχέσεων; Εάν τα αποτελέσματα, τα γεγονότα και οι ζωντανές εικόνες έδιναν “ζωή” σε ένα προφορικό λόγο;

Δυστυχώς, η μερίδα του λέοντος των προφορικών λόγων παύουν να ισχύουν στον χρόνο, χάνονται στο χώρο και γρήγορα αποτελούν γκρίζες σελίδες της ιστορίας.

Το παρόν άρθρο έχει στόχο να μην θριαμβολογήσει μέσα από μεγάλα λόγια και φανφάρες, να μην ακολουθήσει την πεπατημένη αλλά να αναδείξει πράξεις, αποτελέσματα, πραγματικά success stories Δήμων, μέσα από δουλειά και μεράκι.

Ένα όμορφο ταξίδι γεωγραφίας ξεκινά, με στόχο να αναδείξει ότι η θέληση έχει φέρει αποτέλεσμα, δίνοντας την δική της πινελιά σε ένα ξύλινο γραπτό είτε προφορικό λόγο.

Πρώτη στάση λοιπόν, η περίπτωση της Λυών. Η γοητευτική πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ρον-Αλτ και του νομού Ροδανού, η Λυών, με συντονισμένες ενέργειες, των Επιμελητηρίων, του Πανεπιστημίου και επιχειρηματικών κύκλων προώθησε τα πλεονεκτήματα της και προσέλκυσε τουρισμό. Δεύτερον δημιούργησε έργα υποδομής, αναβάθμισε δημόσιους χώρους και αύξησε τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε με την επένδυση στην καινοτομία, που έγινε κυρίως με την πρόσκληση επιχειρηματιών.

Δεύτερη στάση, τα Τρίκαλα. Με γοήτευσε ιδιαίτερα μια από τις δηλώσεις του δημάρχου Τρικάλων για την ανάπτυξη της πόλης τα τελευταία χρόνια. Ένα από τα λόγια-πράξεις που συγκράτησα είναι η ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών, όπως ο τηλεφωνικός αριθμός 20000, η άμεση επαφή και το call back όταν ένα αίτημα πραγματοποιείται, που δίνουν πρακτικές λύσεις στα καθημερινά θέματα των πολιτών. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η έμφαση στην απλότητα των ενεργειών, που στοχεύουν και δρουν στην πρακτική βοήθεια των πολιτών. Όχι σε πολυτέλειες και τεχνολογία του 2050… αλλά στην τεχνολογία, που δίνει απλόχερα λύσεις στο δύσκολο χθες.
Σε συνέχεια των κινήσεων, η έμφαση στον τουρισμό, η δράση των ποδήλατων και η ενίσχυση τρόπων ανακύκλωσης, δίνουν το στίγμα τους.

Τέλος, οι μελλοντικές δράσεις της περιοχής, όπως τα προγράμματα εξάπλωσης καλλιέργειας βοτάνων και φυτών, αλλά και της τουριστικής ανάδειξης των μονοπατιών του Ασκληπιού, αφήνουν μια όμορφη επίγευση.

Οι δύο αυτές, βόλτες φωτογραφίζουν κάτι αξιοθαύμαστο. Ότι οι απλές, συντονισμένες κινήσεις με όρεξη και ενέργεια γεννάνε αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται νανοτεχνολογία και πυρηνική φυσική για να πάει ένας τόπος “μπροστά”. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη και οι αριθμοί. Είναι η συνεργασία, η εμπιστοσύνη και η στήριξη μικρών πρακτικών βημάτων που όλα μαζί δημιουργούν κάτι θεάρεστο.

Παραδείγματα που ήδη έχουν ξεκινήσει στην περιοχή μας και ευελπιστούμε να τα δούμε να “μεγαλώνουν”. Ευελπιστούμε όμως όχι μάταια, όχι “στον αέρα”. Η ανάπτυξη του τόπου μας, κάθε τόπου, δεν έρχεται με ευχολόγια. Πέρασαν τα χρόνια αυτά. Χρόνια απαξιωμένα στην συλλογική μνήμη, ανεξάρτητα της πολιτικής “απόχρωσης” των αναμνήσεων του καθενός. Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, καλούμαστε να προτάξουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση. Πρώτα όμως θα το κάνουμε και μετά θα το πούμε. Πρώτα θα το φτιάξουμε και μετά θα το δείξουμε. Πρώτα οι πράξεις και μετά τα λόγια!