Τρία μικρά βήματα, ένα μεγάλο άλμα εμπρός

Τρία μικρά βήματα, ένα μεγάλο άλμα εμπρός

720 720 Γρηγοριάδης Καλλίστρατος - Δράση με γνώση

Σε ένα αντίξοο περιβάλλον, εχθρικό απέναντι στο νέο και καχύποπτο απέναντι στο διαφορετικό, είναι αναγκαίο να βρούμε τα βήματα που οδηγούν προς την εμπιστοσύνη και την πρόοδο όλων.

Η οικονομική ύφεση που διανύει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αποτελεί συνάμα ευκαιρία για αναδιοργάνωση, απολογισμό, επανασχεδιασμό και νέες ιδέες. Αν κάτι αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, είναι ότι οι νέοι, η καινούργια «φουρνιά» πολιτών, είναι ωφέλιμο να πάρουμε τη σκυτάλη από το παρελθόν και να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, ώστε να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον σε νέα στιβαρά θεμέλια. Μέσα στα πλαίσια των παραπάνω αλλαγών βρίσκεται και η ανάγκη μας για μια καλύτερη οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για να επιτευχθεί η αλλαγή σκυτάλης, πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, να διδαχθούμε από αυτά και να δημιουργήσουμε τη γέφυρα μεταξύ του χθες και του σήμερα, με στόχο ένα ελπιδοφόρο αύριο. Οι αλλαγές πάντα φέρνουν αντιδράσεις, ειδικά οι «απότομες» αλλαγές. Ωστόσο κάθε οργανωμένη και συντονισμένη αλλαγή, μέσα από σταθερά βήματα, μόνο θετικές προοπτικές μπορεί να έχει.

Ένας γενναίος και ψύχραιμος απολογισμός
Πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η αυτοκριτική και ο απολογισμός. Ξεχωρίζοντας το παραγωγικό και μη παραγωγικό, το ορθό από το αρνητικό, το προσοδοφόρο από το ζημιογόνο, τα παλιά στερεότυπα από τις σύγχρονες προκλήσεις, χτίζεται το πρώτο κομμάτι της γέφυρας.

Η σύνδεση με την απέναντι πλευρά
Το δεύτερο βήμα είναι η μεταλαμπάδευση γνώσεων, ιδεών και πρακτικών από την “παλιά φρουρά”. Η αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας των παλαιών στελεχών και η παρουσίαση των θετικών αλλά και αρνητικών τους σημείων, αποτελούν όπλα στη φαρέτρα του νέου. Στην προσπάθεια ανανέωσης, η εμπειρία δεν πρέπει να αποστρατεύεται. Αντίθετα, το “νέο” στέκεται με σεβασμό στο “παλιό” και χτίζει στα επιτεύγματά του. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η γέφυρα μεταξύ του παλιού και του νέου.

Η σύνδεση με την απέναντι πλευρά, εκεί που το νέο συναντά το παλιό. Σ’ αυτό το στάδιο γίνεται η μεταφορά των γνώσεων και των παρελθόντων σημείων. Μαζί, ενωμένοι, το παλιό και το νέο, πορεύονται μέχρι το τελευταίο να είναι έτοιμο να αναλάβει.

Η υποστήριξη που πηγάζει από την εμπιστοσύνη
Το τρίτο βήμα, είναι η εμπιστοσύνη και η συνεχής επιμόρφωση της νέας γενιάς. Η συνεχόμενη στήριξη και ενδυνάμωση μόνο προσοδοφόρες μπορεί να είναι για εμάς τους νέους. Μέχρι οι ίδιοι βέβαια να αποτελέσουμε βάσεις για μια νέα γέφυρα και τα βήματα να ξαναρχίσουν από την αρχή.

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αλλαγή. Το φωνάζει. Ας εμπιστευτούμε τους νέους και να δώσουμε μια νέα πνοή στην πολιτική υφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και εμπιστοσύνης.

Όχι περισσότερα λόγια, γιατί από λόγια, και μάλιστα μεγάλα, είμαστε χορτάτοι. Από δω και μπρος, ας μιλούν μόνο οι πράξεις.